Annons:
Etikettmat-och-dryck
Läst 5459 ggr
Skogselva
2010-08-15 14:53

Salmagundi

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Detta är en engelsk maträtt från 1600-talet som var mycket uppskattad till havs, av sjörövare bland annat, på grund av att den är så enkelt att laga till.

Vad är Salmagundi?

Det är något så enkelt som en sallad, som man skulle kunna kalla hopikok. I England är det inte en maträtt, utan det finns en hel del variationer. Rätten innehåller flera olika sorters kött (nöt, fläsk, kyckling), skaldjur och fisk, grönsaker, frukt, örter, blommor och en dressing bestående av olja, vinäger och olika kryddor.  Till havs hade man ofta torkat sköldpaddskött i salladen också.

Salladen kan serveras varm, om man vill, och med alla sina ingredienser är den mycket mättande. Som kanske redan framstår är det en ypperlig maträtt om man har rester man vill bli av med, det är bara att taga vad man haver och slänga ned i en stekpanna och sedan blanda ihop med grönsakerna.

Jag som är den sortens kock som inte följer recept utan tar vad jag hittar i kylen och blandar efter behag tycker det är en jättebra maträtt. Har nog omedvetet gjort Salmagundi ett hundratals gånger.

En av mina varianter, som jag medvetet gjorde, består av bacon, räkor, strömming, lamm och grönsaker. Jag hade inga blommor eller frukter, men vindruvor eller apelsin hade fungerat alldeles utmärkt. Dock ångrade jag att jag hade i strömmingen, det skar sig lite med det andra. Kalla grönsaker jag använde var isbergssallad, gurka och tomat, och varma grönsaker var champinjoner, ärtor och herteco vertes. Som dressing lite olivolja och vinäger.

Men det går ju att variera in i det oändliga så det är ju endast ett förslag. Man kan ha ägg i om man vill, men då föreslår jag att man skippar köttet och använder skaldjur/fisk istället.

Här är ett ganska så typiskt recept på Salmagundi från 1600-talet:

"Cut cold roast chicken or other meats into slices. Mix with minced tarragon and an onion. Mix all together with capers, olives, samphire, broombuds, mushrooms, oysters, lemon, orange, raisins, almonds, blue figs, Virginia potatoes, peas and red and white currants. Garnish with sliced oranges and lemons. Cover with oil and vinegar, beaten together." (The Good Huswives Treasure, Robert May, 1588-1660)

Löpsedelsbild är Calico Jack Rackhams flagga, kaptenen på vars skepp både Anne Bonny och Mary Read seglade på, men det är en annan historia, en annan artikel. Flört

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

Annons:
LenaR
2010-08-15 15:35
#1

Så, om man tar vad man har, och blandar ihop det utan att värma några ingredienser, så har man gjort en salmagundi?

Spännande, jag tror jag har lyckats laga salmagundi någon gång, men det hade jag ingen aaaning om!


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Skogselva
2010-08-15 15:40
#2

Japp Glad

Det är praktiskt, istället för rester så serverar man en helt ny maträtt. Flört

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

Oisis
2010-08-15 17:57
#3

Där ser man! Isåfall har jag med omedvetet gjort salmagundi otaliga gånger.

Vad kul att få veta Skrattande

Upp till toppen
Annons: