Annons:
Etikettmat-och-dryck
Läst 5234 ggr
Skogselva
2010-02-24 14:55

Garum

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Denna fisksås var antikens svar på ketchup. Såsen kan jämföras vid den svenska Surströmmingen. Man använde den till i stort sett allt man åt, till och med på gröt. Kanske en ny spännande maträtt till midsommar? Gröt och surströmming.

För att tillverka såsen lade man fisken i bassänger där de skulle komma att ligga och jäsa i en till nio månader. Man använde salt för att dra vätskan ur fisken. Men även vin och örter tillsattes i detta bad. När denna "underbara" sås äntligen jäst klart kokades och filtrerades såsen. Det här var den första pressningen och den man ansåg vara den finaste och var den som såldes till överklassen under namnet garum sociorum.

Det som blev över, allec, en pasta av fiskresterna, såldes till medborgarna.

Men såsen användes inte bara till matlagning. Man ansåg också att det var ett mycket bra medikament. Den "var" mycket bra mot nedsatt aptit, som smärtstillande på sår och brännsår, bara man vande sig vid lukten. Det bästa man kunde äta mot all slags magont var grillade sniglar med en klick garum och lite vin.

En modern motsvarighet till garum är asiatiska fisksåser, t.ex. hoi-sin. Dessa såser är i stort sett tillverkade på samma sätt, men med vatten istället för vin.

Löpsedelsbilden föreställer en garumfabrik i Spanien, där den finaste garumsåsen kom ifrån.

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

Annons:
Ahnna
2010-02-26 11:57
#1

Det låter inte särskilt gott, men hoi sin är ju inte fy skam. Det har jag ju i nästan all kinesisk och thailändsk mat… *hmm*

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Skogselva
2010-02-26 12:02
#2

Jag håller med dig, det är gott i asiatiskt.

Men jag skulle nog ändå inte vilja äta det som romarna gjorde.

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

Upp till toppen
Annons: